VVS Rørlegger Bergen og Åsane | Bergen - Rørleggerbedrift | Logo

Slik fikser du tette avløp på badet

Tette avløp på badet er et vanlig problem som oppstår med jevne mellomrom. Du har sikkert vært borti at vannet ikke renner ned i sluket, eller at det kommer en ubehagelig, kloakklignende lukt fra avløpet. Dette signaliserer at det er noe galt med avløpssystemet, og det er viktig å ta grep for å unngå ytterligere problemer.‍
Scroll
Tette avløp på badet er et vanlig problem som oppstår med jevne mellomrom. Du har sikkert vært borti at vannet ikke renner ned i sluket, eller at det kommer en ubehagelig, kloakklignende lukt fra avløpet. Dette signaliserer at det er noe galt med avløpssystemet, og det er viktig å ta grep for å unngå ytterligere problemer.

Vanlige årsaker

Oppsamling av hår, fett og såperester er de vanligste årsakene til tette avløp på badet. Når hår går ned i avløpet, kan det binde seg med såperester og fett og blokkere vannstrømmen. I tillegg kan overdreven bruk av toalettpapir eller nedspyling av hygieneartikler som bomullspinner og våtservietter i toalettet være skadelig. Disse elementene er ikke designet for å brytes ned lett og vil hindre at vannet renner fritt.

Forebygging

Forebygging av tette avløp er en viktig del av vedlikeholdet til boligen og kan spare deg for både tid og dyre kostnader på sikt.  
  • Unngå å skylle ned hygieneartikler eller andre materialer som ikke er ment for avløpet.
  • Rens avløpene regelmessig for å hindre blokkeringer.
  • Rengjør avløpsristen med jevne mellomrom for å sikre at vannet renner fritt og effektivt.
  • Skyll avløpet med varmt vann for å løsne eventuelle oppbygginger i rørene.

Løsninger

Hvis avløpet allerede er tett kan du teste ut forskjelige metoder for å løse problemet.

Fjern blokkeringer

Den enkleste løsningen er å fjerne blokkeringer, enten det er et tett dusjsluk, tett avløp i vasken eller et tett toalett. Dette innebærer å fjerne slukristen i dusjen og rense sluket, åpne og rense vannlåsen og hive eventuelt avfall i søppelet.  

Avløpspumpe (plunger)

Dersom det ikke fungerer å fjerne blokkeringer manuelt, kan du forsøke å bruke en avløpspumpe (plunger) til å løsne blokkeringene.
Ved tett avløp i vasken starter du med å dekke til overløpshullet slik at det er mulig å skape vakuum. Deretter fyller du vasken med litt varmt vann, plasserer pumpen over avløpet og presser pumpen ned et par ganger.  
I toalettet kan du pumpe med engang ettersom at det er lettere å skape vakuum. Når du har brukt pumpen noen ganger kan du skylle ned for å sjekke om rørerene fungerer som normalt igjen.  

Avløpsrens

Hvis du har prøvd å fjerne de fysiske blokkeringene uten hell, kan du forsøke å bruke en flytende avløpsrens. Husk å følge bruksanvisningen slik at du bruker riktig mengde og ikke skader rørene.  

Få hjelp av en rørlegger

Dersom ingen av de overnevnte metodene fungerer, er det lurt å søke hjelp fra en profesjonell rørlegger. På denne måten kan du sikre at rørerene blir renset på en skikkelig måte og at du ikke forverrer situasjonen.  
Behov for akutt rørleggerhjelp? Vi hjelper deg med tette avløp, vannlekkasje og andre rørleggertjenester.

Rørlegger i Bergen
vest rørleggerservice as

En rørlegger du kan
stole på

kontakt oss